vrijdag 4 november 2016

SSD Kopen? Wat Is Een Solid State Drive?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: een SSD kopen wordt steeds interessanter, want een SSD schijf is een stuk stiller en een stuk sneller dan een conventionele schijf.

Bovendien zijn de prijzen van SSD's vrij rap gedaald, waardoor ook de minder kapitaalkrachtige computerliefhebber tegenwoordig in staat is er een in zijn computer of laptop te steken.

Voor wie wat wil knutselen met z'n systeem en vooral schijfruimte wil besparen zijn opties 4 en 6 wel handig, met name voor wie veel geheugen heeft. Verwacht er echter geen wonderen van.

Overigens betekent het uitvoeren van punt 4 wel dat je bij stroomuitval wel dataverlies hebt als de computer sliep en je apps open had staan. Die image is er niet voor niets.

Zelf heb ik dit wel uitgezet omdat mijn laptop een ingebouwde accu heeft die ik op spanning houd. De kans dat ik stroomuitval heb is vrijwel nihil. Door het uitschakelen heb ik nu wel een snellere slaap/wake waar het mij nou juist om te doen was.

Het stukje met de sudo nvram is overigens overbodig. Stroominstellingen doe je met het pmset commando. Kan zijn, in elk geval. Maar er hoeft geen directe relatie te zijn tussen grootte en niveau van interleaving, dat klopt.

Maar in zijn algemeenheid - het principe ceteris paribus hanterende - kun je wel stellen dat een dubbel zo grote SSD ook een dubbel zo hoge performance kan hebben. En in veel gevallen is dat ook zo als je alle bottlenecks wegneemt.

Als je besluit een SSD te kopen, is er een aantal dingen van belang. Let bijvoorbeeld goed op de fabrikant die de SSD verkoopt.

Uit een Frans onderzoek uit 2010 is namelijk gebleken dat de kwaliteit en levensduur van SSD schijven sterk verschilt per fabrikant. Er werd een verband gevonden tussen de opslagcapaciteit en het terugsturen van de schijf naar de fabrikant.

Hoe groter - en dus complexer - de schijf was, hoe vaker er een defect gemeld werd. Dit is vooral te wijten aan een gebrek aan standaarden en afspraken over basiscomponenten. Let dus goed op: meer capaciteit betekent niet altijd een betere schijf. Integendeel zelfs.


SSD's worden goedkoper en door tekorten worden HDD's steeds duurder. Toch is het verschil in prijs behoorlijk groot. Dat is de snelheidwinst echter ook.

Hoewel warmteproductie en energiezuinigheid belangrijker zijn voor laptops dan voor desktops, brengt een SSD een enorm comfort met zich mee. Voor iedereen die dagelijks achter een desktop zit, is de overstap dus zeker zinvol.

Ook kan het zijn dat er door de jaren heen virussen, malware, adware of andere ongewenste software op je computer terechtkomt. Dit soort programmatuur doet vaak van alles op de achtergrond. Je ziet er niets van, maar het kost wel computertijd om het allemaal uit te voeren.

En helaas is een (betaalde) virusscanner, die altijd wordt geüpdatet geen garantie dat je hier nooit mee te maken krijgt. Omdat dit type access patroon zo belangrijk is maar voor alle SSDs ongeveer gelijk is, zijn de verschillen tussen SSDs voor consumenten ook nauwelijks te onderscheiden van het placebo-effect.

Dit komt dus niet alleen omdat SSDs al bloedjesnel zijn en nóg sneller weinig meer uitmaakt, maar dus ook omdat het performanceaspect wat nog wel merkbaar verschil zou kunnen opleveren gelijk is voor alle SSDs.

De RAID0-achtige interleaving-techniek wordt bij dit type I/ juist buitenspel gezet. En als je al een SSD nodig gehad zou hebben, waarom heb je m dan niet al in huis? IBOOD is niet voor snelle aankopen.

Kan me niet voorstellen dat je zogenaamd al naar een SSD aan t kijken bent en er vandaag TOEVALLIG eentje voorbij komt. Nee. Als je al van plan was er een aan te schaffen, dan had je m waarschijnlijk al gehad, anders was er sowieso niet veel haast achter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten